• Metsovo - Pindos

metsovo

Metsovo
Metsovo
Het charmante bergdorp Metsovo ligt op een hoogte van bijna 1200 m tegen de hellingen van het noordelijke Pindos gebergte tussen Mt. Mavromouni(2160m) en Mt. Peristeri (2295m). Metsovo ligt ten zuiden van het beschermde natuurgebied Pindos National Park "Valia Kalda" en zuidoostelijk van het indrukwekkende Aoösmeer
Hier stromen o.a. de o.a. de rivieren Aöos, Arachtos , Arkoudorema en Metsovikos. In het bergachtige gebied komen nog beren voor en volgens sommigen is de naam Metsovo afgeleid van de Slavische woorden "mets" en "ovo" en is de betekenis "dorp van de beren".
metsovo
metsovo
De "Alpine" omgeving, bouw van de huizen en de inrichting van de hotels zal meer associaties met Zwitserland en Oostenrijk oproepen dan met Griekenland.
De typische daken en hobbelige straatjes tonen weer meer overeenkomsten met de Zagoriadorpen.
De meeste bewoners stammen af van de Vlachen, een volk van bergbewoners, herders en nomaden met een eigen taal die hier nog veel gesproken wordt.
Tot de dag van vandaag draagt een aantal (voornamelijk oudere) inwoners nog de traditionele kleding.
Vooral op zondagochtend na de kerkdiensten kan men nog mannen en vrouwen in klederdracht zien.
Metsovo is een levendig en goed onderhouden dorp met veel houten details aan de huizen en gebouwen. Middelpunt van Metsovo is de Plateia, waar jong en oud elkaar ontmoet. Verspreid over het plein staan bankjes waar de inwoners elkaar op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen
Metsovo heeft een groot aantal tavernen en terrassen. Er is een klein winkelaanbod, bakker, slager etc. een postkantoor, bank en pinautomaat. Daarnaast zijn er typisch etoeristenwinkels met lokale producten en houtsnijwerk.
In mei viert men het feest van de patroonheilige, Ag. Nikolas. In juli worden er verschillende feesten zoals van de profeet Ilias en Ag. Paraskevi gevierd. In het laatste weekend van deze maand wordt het culturele en artistieke festival "Pichtia" gehouden. Het festival dankt zijn naam aan de Metsovitische kunstenaar Pichtos, die een groot natuurliefhebber was. Tijdens het festival wordt dan ook de Pichtioswandeling gehouden, waarbij de deelnemers naar het op ca. 2000 m tegen Mt. Mavrovouni gelegen Lakos lopen om daar de nacht door te brengen en bij dageraad verder lopen om de zonsopgang boven Valia Kalda te bewonderen. In oktober wordt de bevrijding van Metsovo herdacht met aandacht voor de Kretzenzische vrijwilligers die hieraan deelnamen en 's avonds is er feest met traditionele dansen op de Plateia.
metsovo
metsovo
De omgeving en het klimaat hebben in grote mate de manier van leven in Metsovo en omgeving beïnvloedt.
Voornaamste bronnen van inkomsten kwamen en komen grotendeels uit de veeteelt, transport en houtbewerking. Hier worden bijzondere meubels met hoge kwaliteit houtsnijwerk, vaten, meubels, bijenkorven etc. gemaakt.
In de zomermaanden grazen de kuddes op de groene bergweiden en van de melk maken de herders de beroemde Metsovo kazen.

De laatste jaren wordt ook het langzaam toenemende toerisme een bron van inkomsten.

Door uitbreidingen van de wintersportfaciliteiten neemt ook het aantal bezoekers in de wintermaanden toe.

Metsovo heeft veel te danken aan de families Averoff en Totsitas. Er is een Totsitas folklore museum over het leven in vroeger tijden en voor de kunstliefhebbers is er de Averoff Art Gallery.
Metsovo heeft verschillende kerkjes zoals Ag. Harambalos, Ag. Anargyroi, Ag. Apostoloi en de Ag. Nikolaskerk met klooster.
Op het Averoff Katogy wijngoed kan worden bezocht om te zien hoe deze beroemde wijnen worden gemaakt.

Wandel- en natuurliefhebbers kunnen in Metsovo en omgeving hun hart ophalen. Er zijn veel wandelmogelijkheden, in de directe omgeving liggen nog enkele authentieke watermolens en daarnaast kan men uiteraard het bovengenoemde Nationale Park Valia Kalda met zeldzame flora en fauna bezoeken en het indrukwekkende Aöosmeer.
Metsovo is een goed uitgangspunt voor hiking zoals de 40 km lange Ursa Trail en trektochten in het bijzondere Pindosgebied.

klik op de foto voor een vergroting