• Zagoria - Pindos

zagoria - zagori - zagorochoria

Achilles
Dilofo
Nog niet zo heel lang geleden waren de namen Zagoria en Vikos bij de meeste Griekenland gangers voornamelijk bekend van de grote plastic flessen met water die in alle winkels en tavernen rijkelijk voorhanden zijn. Inmiddels wordt echter steeds meer bekend dat deze namen niet alleen voor een goede kwaliteit mineraalwater staan, maar ook voor buitengewoon indrukwekkende natuurgebieden met kristalheldere rivieren en dichte bossen.

Het gebied is lange tijd slecht bereikbaar geweest. De weinige en vaak slecht onderhouden wegen waren er de oorzaak van dat de Zagoriastreek lange tijd één van Griekenlands best bewaarde geheimen is gebleven. Door de huidige infrastructuur is daar verandering in gekomen. De Egnatia autoweg brengt u in no-time van Igoumenitsa tot bijv. Ioannina en Metsovo. Vanuit Athene en andere luchthavens zijn er regelmatig vluchten naar Ioannina airport.

Zagoria ligt in Epirus, in het noordwesten van het Griekse vasteland.
Het gebied begint zo'n 30 km ten noorden van de hoofdstad van Epirus, Ioannina en ligt in de driehoek van de steden Ioannina, Metsovo en Konitsa.
Zagoria heeft een oppervlak van zo'n duizend vierkante kilometer en het minste aantal inwoners per km2 van Griekenland.
De streek heet van oudsher Zagoria. In het Slavisch betekent dat "land achter de bergen"; het gebied is omgeven door hoge bergen van noord Pindos.
De ligging temidden van de nationale parken die deel uitmaken van Natura 2000 is zonder meer uniek evenals de rijke flora en fauna met meer dan 2500 verschillende soorten bomen, struiken en planten. Er zijn graslanden, bergweiden en dichte bossen. Hier leven nog wolven, vossen, wilde zwijnen, jakhalzen en zelfs enkele bruine beren.
zagori
zagori
De streek kan terugzien op een roerige geschiedenis. Opgravingen hebben aan het licht gebracht dat er bij o.a. Vitsa en Skamneli omstreeks 2000 v Chr. al bewoonde nederzettingen zijn geweest. Epiroten die op de vlucht waren voor de Turken bouwen rond 1400 de eerste dorpen. De ontoegankelijkheid van het bergachtige gebied maakte het tot een ideaal toevluchtsoord.
Er werden ontelbare paadjes bestraat en talloze bruggen gebouwd om de dorpjes met elkaar te verbinden.
Zo ontstond de handel tussen de verschillende dorpen in deze streek.
Rond 1700 kende Zagoria een ongekende welvarendheid, hetgeen onder meer te zien is aan de statige herenhuizen, de zgn. Archontika.
In 1940 konden de Italianen rekenen op ongekende tegenstand bij hun poging Epirus en Griekenland vanuit Albanië te veroveren. Ter herinnerig is er in Kalpaki een klein oorlogsmuseum en het standbeeld Zagoria Woman  bij Asprangeli is bepaald indrukwekkend. Het standbeeld is ter nagedachtenis aan de vrouwen  van Zagoria  die de mannen ondersteunden door munitie en voedsel naar de frontlinie te dragen.
Pas nadat de Duitsers kwamen brak de weerstand.
De meeste dorpen hebben erg te lijden gehad tijdens de Tweede wereldoorlog en niet minder gedurende de daaropvolgende Griekse Burgeroorlog. Het boek en de film Eleni van Nicolas Gage en Plundered Loyalties van John Koliopoulis geven hiervan een goed beeld.

 

zagori
zagori
In de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw emigreerden veel bewoners naar onder meer Australië en Amerika of gingen als gastarbeider in o.a. Duitsland werken.
Vaak werd met het daar verdiende geld hun huis in het dorp van herkomst weer herbouwd.
Ook de dorpsbewoners die omwille van de werkgelegenheid naar bijv. Athene of Thessaloniki zijn verhuisd, zien de waarde en de mogelijkheden van hun voorouderlijke huizen, gaan ermee aan het werk en gebruiken ze als zomer- en weekendhuis.
Vanaf de jaren 90 levert het toerisme een groter aandeel in de inkomsten die eerst voornamelijk van landbouw en veeteelt afkomstig waren.
De Archontika werden gerestaureerd en inmiddels doet hiervan een aantal dienst als sfeervol hotel met alle comfort voor de moderne toerist.
De oude ezelpaadjes zijn nu mooie wandelroutes en de spectaculaire Vikoskloof staat vermeld in het Guinness boek of Records als de diepste kloof ter wereld t.o.v. de breedte en vormt een uitdaging voor de ervaren wandelaar.

Met de indrukwekkende natuur, de mooie authentieke dorpen en hun vriendelijke bewoners, de culinaire tradities en het brede scala aan mogelijkheden is Zagoria een bestemming die de Griekenland liefhebber zeker niet mag missen!

klik op de foto voor een vergroting