• Zagoria

wandelen in zagoria

Georganiseerde wandelvakanties individueel (met duidelijke routebschrijvingeng en voorgeboekte overnachtingen en assistentie ter plaatse), of met een ervaren, gekwalificeerde gids, de mogelijkheden lopen uiteen van dagtochten tot meerdaagse trektochten met bagagevervoer. Meer over wandelen in zagoria

op eigen gelegenheid wandelen in zagoria

Nationale Wandelroute 03:

Vanuit Dikorfo kunt u deze route in noord-noordwestelijke richting volgen naar de Vikos kloof. De Wandelroute 03 loopt onderlangs de dorpen Koukouli, Dilofo, Monodendri en Vikos, naar de bron van de Voidomatis richting Papingo en verder naar Vrysochori,  Palioselli en Mt. Smolikas.
De route is gemarkeerd door rode vierkantjes met de cijfers 03 en is ook te verdelen in kortere wandelingen zoals bijv. van Paleoselli naar Drakolimni, een ca. 4 uur durende tocht.
Op ca. 1600 m, ongeveer halverwege kunt u bij de bron Naneh uitrusten in een herdershut.
Vandaar kunt u verder naar Mt. Smolikas, waar u eventueel in een meegenomen tent kunt overnachten; er zijn alleen bronnen verder geen voorzieningen.

Z routes:

Een aantal jaren geleden zijn er een aantal met Z gemarkeerde routes uitgezet. Helaas worden de paden niet altijd even goed onderhouden en is de route niet overal even duidelijk.
Het blijft dus aanbevolen om een goede kaart mee te nemen. Hieronder staan een aantal Z-routes beschreven.
Aan de hand hiervan wordt duidelijk van waar tot waar de routes lopen en welke route gevolgd kan worden om naar een bepaald dorp te wandelen.

Z 1: Tsepelovo - Drakolimni. Tijdsduur 5,5 – 6 uur. De route begint in Tsepelovo en voert naar het op 2100 meter hoogte gelegen Drakolimni (Drakenmeer). Het pad doorkruist verschillende alpineplateau's en voert door het noordoostelijk deel van het ravijn “Megas Lakkos” (een aftakking van de Vikos kloof), Loutsa “Rompozi” (loutsa = klein meer) en het merenplateau Dimple Tsoumani in de Papingostreek. Het grootste deel van de route loopt door velden zonder bomen waar dus geen bescherming tegen de zon is.

Z 2: Vradeto – Beloi. Tijdsduur 35 minuten. Vanuit Vradeto naar het uitzichtpunt Beloi, vanwaar een indrukwekkend uitzicht is op de Vikoskloof.

Z 3: Vradeto – Avgerinos. In 1.30 uur van Vradeto, het pad volgen dat eerst door velden en weiden loopt. Ter hoogte van Avgerinos komt het pad vervolgens uit op route Z1 die vanuit Tsepelovo naar Drakolimni leidt. Varianten van het hoofdpad naar Drakolimni ( dat niet altijd duidelijk zichtbaar is!) gaan verder naar Astraka, Gamila en andere toppen. De aansluiting op pad Z3 leidt naar Vrysochori en Papingo.

Z 4: Elafotopos – Azbozios – Vikos. De wandeltijd van Elafotopos naar Vikos ( of andersom) is ca. 2 uur. Ongeveer halverwege, in Azmpozios, heeft u drie keuzemogelijkheden: (A) rechtstreeks doorlopen naar het dorp Vikos, (B) rechtdoor gaan naar de Kastri heuvel en dan terug naar Vikos, (C) naar het hoger gelegen "Smintela" (1622m). Van hieruit is het nog ca. 30 minuten lopen naar de rand van de kloof.

Z 5 : Elafotopos – Pano Pedina: van Elafotopos loopt een pad op dezelfde hoogte, na het passeren van de bron “Pera Pigadi” bereikt men het dorp Pano Pedina.

Z 6: Monodendri – Ag. Apostoloi. Tijdsduur ca. 15 minuten. Wandelpad aan de oostkant van Monodendri.

Z 7: Monodendri - Grounia: wandeling van ca. 10 minuten door Monodendri.

Z 8: Monodendri - Oxia. Tijdsduur ca. 1 uur en 15 minuten. Vanuit Monodendri loopt het pad Z8 naar het uitzichtpunt "Oxia" vanwaar men schitterend zicht heeft op de Vikoskloof.

Z 9: Vitsa – Vitsa’s Trappen – Vikoskloof. Tijdsduur ca. 40 minuten. Vanaf het dorpsplein van Vitsa gaat het over stenen treden naar de Vikoskloof. Net na het begin van dit pad loopt nog een ander pad (Z15) naar het dorp Dilofo. Op het einde van de “ladder” ( in de kloof) komt het pad uit op Z3.

Z 12: Negades – Kipi. Tijdsduur ongeveer 1,5 uur. Deze route loopt voornamelijk door de bossen. De route kan in de andere richting, van Kipi naar Negades worden gelopen.

Z 13: Negades – Tsepelovo. Tijdsduur ca. 2 uur. De route gaat voornamelijk door de bossen en kan ook van Tsepelovo naar Negades worden gelopen. De route gaat langs de hoogte van St. Ioannis (1231m) over de karaketeristieke brug bij de Vikakikloof.

Z 14: Mesovouni-Profeet Ilias - Italiaans oorlogskerkhof (1940)- Ag. Minas. In ca. 45 minuten loopt u van het dorp Mesovouni naar de profeet Ilias hoogte (946m) waar in 1940 een hevige veldslag tussen Griekenland en Italie heeft plaatsgevonden. De gesneuvelde Italianen liggen hier begraven. Van hieruit is er prachtig zicht over de Voidomatiskloof en West-Zagoria en Pogoni. Van hier is het nog ongeveer een half uur lopen naar het dorpje Ag. Minas.

Z 15: Dilofo - Vitsa. Tijdsduur ca. 1 uur. De route gaat langs de Ag. Ioanniskerk (goed zicht op de Vikoskloof en omliggende dorpjes) naar Dilofo om te eindigen in Vitsa. Ongeveer halverwege het pad kan men de hoofdroute verlaten en naar rechts richting de klof te lopen om uit te komen op route Z 3.

Z 16: Agios Minas – Evaggelistria – Kastraki – Voidomatis. Vanuit het dorpje Ag. Minas loopt de route in noordwestelijke richting in ongeveer 1 uur naar de oude stenen brug over de rivier Voidomatis. Ongeveer halverwege aan de rechterkant ligt de Kastraki heuvel met restanten van oude nederzettingen en forten. Westelijk van Kastraki ligt de Byzantijnse Evangelistriakerk. Vanaf de top van de heuvel is het uitzicht over de Voidomatis en de Torens van Papingo adembenemend. De route kan ook andersom worden gelopen.

Z 17: Asprangeli - Moni Asprangeli (klooster). Tijdsduur ca. 1 uur. Vanuit het dorpje Asprangeli loopt deze route zuidwestelijk van Mt. Mitsikeli naar het klooster van Asprangeli. Het zicht over de vlakte, de lage heuvels van Ioannina en de streek rondom Zitsa is prachtig.

Z 18: Iliochori - Laista. Tijdsduur ca. 2 uur. Vanuit Iliochori gaat het pad naar beneden, naar het punt waar de riveirtjes Kryopatoms en Raseniti (een zijtak van de Aoos rivier elkaar kruisen). Het pad volgt dan de Raseniti om dan tenslotte aan de noordkant van Laista uit te komen. De route kan ook in omgekeerde richting worden gelopen.

Z 19: Laista - Vovousa. Tijdsduur ca. 4 uur. Vanuit Laista loopt de route grotendeels door de bossen, deels over een behouden gebleven oud keitjes pad, via Morfa naar Vovousa. De route kan ook in omgekeerde richting worden gelopen.

Z 20: Laista - Gyftokambos. Tijdsduur ca. 2,5 uur. Vanuit Laista loopt de route naar Gyftokambos, waar het Sarakatsaniki openluchtmuseum ligt. De route gaat gedeeltelijk over de weg maar het grootste deel gaat door de bossen. De route kan ook in omgekeerde richting worden gelopen.

Z 21: Manassi - Klooster H. Maagd Maria van Vissoko. Tijdsduur ca. 1,5 uur. Vanuit het dorpje Monassi loopt de route naar het noord-oostelijk gelegen Vissokoklooster.

Z 22: Skamneli - Pelasgian Walls. Korte wandeling van ca. 15 minuten. Vanuit het dorp Skamneli, langs het klooster Ag. Paraskevi naar de overblijfselen van een oud fort (Pelasgian Walls). Indrukwekkende rotsformaties!

Z 23: Frangades - Petsioni brug Dipotamos. Korte wandeling van ca. 15 minuten. Vanuit het dorp Skamneli, langs het klooster Ag. Paraskevi naar de overblijfselen van een oud fort (Pelasgian Walls). Indrukwekkende rotsformaties!

Z 23: Frangades - Petsioni brug - Dipotamos. Tijdsduur ca. 2 uur. Deze route loopt door de bosssen van Frangades naar Dipotamos. De Petsionibrug is een (uit 1818) is een van de oudste 3 bogenbruggen. Om bij de brug te komen moet u ca. 50 meter van de route afwijken. Andere mogelijkheden vanaf de hoofdroute lopen naar het klooster van Ag. Nikolaos en naar de V. Toli bron ( naar rechts) de Alexandri molen (naar links) en naar Ag. Christoforos (rechts). De route kan ook vanuit zijn Dipotamos naar Frangades worden gelopen.

Z 24: Elati - molen - Ag. Minas. Tijdsduur ca. 1 uur. De route gaat grotendeels door het bos maar de laatste 10 minuten gaan over de weg. Even buiten het dorpje Elati loopt het pad naar de kleine brug en ruine van een oude molen en komt uit bij de kleine kerk van Ag. Minas met de mooie brug. In plaats van langs de brug en de molen te lopen kan men ook doorlopen in noordwestelijke richting naar Livadaki waar het kleine meertje Loutsa ligt.

Z 25: Pano Pedina - Monodendri. Tijdsduur ca. 1 uur. De route verbind de dorpen Pano Pedina en Monodendri en kan ook in omgekeerde richting worden gelopen.

Z 26: Dikorfo - Ag. Ioannis. Tijdsduur ca. 30 minuten. Korte route vanuit Dikorfo naar het Ag. Ioanniskerkje. met fantastisch zicht op de bossen van centraal Zagoria.

Z 27: Dikorfo - Tsouka. Tijdsduur 2 uur. Vanuit Dikorfo loopt de route naar de top van Mt. Mitseliki, Tsouka (1594 m) met indrukwekkend zicht op bijna het hele Zagoriagebied.

Z 28: Dikorfo - Stathi brug - Molen. Tijdsduur ca. 30 minuten.

Z 29: Mikro Papingo - Kokkino Lithari. (Rode Steen) Tijdsduur ca. 45 minuten. Mooi zicht op Vikos.

Z 30: Megalo Papingo - Ag. Kyriaki. Tijdsduur ca. 1 uur.

Z 31: Koukouli - Kipi. Tijdsduur ca. 30 minuten langs de Lazaridesbrug.

Meer over wandelen in zagoria

klik op de foto voor een vergroting