• Zagoria klooster

kerken en kloosters in zagoria

Agia Paraskevi
Mikro Papingo

Ieder dorpje in Zagoria heeft op z´n minst één of twee kerkjes, kloosters of kapelletjes die de moeite waard zijn om te bezoeken.
Wanneer u met Griekse Pasen in een klooster komt is de kans groot dat u traditioneel rood geverfde eieren krijgt.
Op de meeste plaatsen zijn de kerken open zodat u ze kunt bezichtigen en ook de monniken in de kloosters zullen u meestal vriendelijk ontvangen en zelfs rondleiden. Tijdens de siësta zijn de meeste kerken en kloosters gesloten.

Veel van de uit de Turkse tijd stammende kerken zijn in Basiliekstijl gebouwd en tonen de rijkdom uit die periode.

Ze hebben mooie fresco's, bijzonder houtsnijwerk, stenen arcaden en vaak ook campaniles.
Veel kerken en kloosters dragen de namen van heiligen zoals Agia Paraskevi en Ag. Nikolaos.
Onderstaand een kleine selectie uit het grote aantal kloosters en kerken in Zagoria:.

Negades
Elafotopos
Monodendri heeft verschillende kerken en kloosters zoals de Ag. Minas koepelkerk aan het dorpsplein in het midden van het dorp.
Opvallend zijn de metershoge wandschilderingen. Buitengewoon is de ligging van het rond 1400 gebouwde Klooster Ag. Paraskevi.
Het klooster is een geschenk van een rijke inwoner van Vitsa als dank voor de genezing van zijn ernstig zieke dochter.
Steile rotsen vormen de achtergrond van het klooster. De ingang ligt ondergronds en de binnenmuren hebben waardevolle wand- schilderingen.
Het uitzicht is spectaculair vanaf 1060 m hoogte aan de rand van de Vikoskloof! Een eindje verderop is nog een grot, pas op gevaarlijke weg!!
-Mikro Papingo: de uit de 18e eeuw stammende Taxiarches kerk met arcadegalerij.
-Tspeleovo: Ag. Nicolas kerk in Tespelovo is beroemd om de fresco's en ornamenten en het met goudverf beschilderde houtsnijwerk.
-Skamneli: de freso's op de buitenmuren van het 17e eeuwse Ag. Paraskeviklooster
-Vikos: Panagia Spiliotissa is de naam van het klooster bij een mooi bos aan de oever van de Voidomatis rivier. Ook tijdens de rafting- en kayaktochten wordt hier vaak een stop gemaakt om het klooster te bezichtigen.
ano pedina
Konitsa
- Ano Pedina: hier staat het Evagelistria nonnenklooster. Dit door hoge muren omgeven nog bewoonde klooster is eind 18e eeuw gebouwd en heeft mooie schilderijen uit begin 1800.
U kunt het klooster bezoeken en men zal u er graag meer vertellen over het klooster en het leven hier.
Het feest van Maria Boodschap wordt hier op grootse wijze gevierd.
-Koukouli : de Panagia kerk ligt in aan de rand van het dorpje. Deze kerk is zeer zeker de moeite van het bezoeken waard voor de mooie wandschilderingen, de mooi bewerkte bisschopszetel en het bijzondere houtsnijwerk en de waardevolle ikonen. 
- Vitsa heeft de kerken van Ag. Nikolaos (let op de smalle deur!), Kimission en Taxiarchon en dicht bij het dorpje staat het klooster van de profeet Elias.

Buiten het eigenlijke Zagoriagebied (bij Konitsa) liggen o.a. ook nog het Stomio Klooster en het bijzondere klooster Monastery Theotokou Kipinas (Maagd Maria van Kipina), dit laatste is omstreeks 1200 gebouwd in een rotsuitholling.
De weg loopt tot aan de onderkant van de rots. Een in de rotsen uitgehouwen pad en een houten brug  leiden tot aan het klooster.
De nabijgelegen diepe grot is niet voor publiek toegankelijk.

klik op de foto voor een vergroting

zagoria autorondreis