• Zagoria

gerechten uit zagoria

Zagoria pie
Kipi taverne
De keuken van Epirus en Zagoria heeft heel wat specialiteiten te bieden. Ook vegetariërs kunnen hier hun hart ophalen!
Naast de traditionele (grill)gerechten is er een grote keuze aan hartige taarten.
Deze "Zagori pites", worden niet alleen met kaas maar ook met verschillende groenten en paddestoelen gevuld zoals de heerlijke "Lachanopitta".
Op de uitgestrekte weiden tegen de berghellingen grazen schapen, geiten en koeien; van hun melk maakt men de typische kazen zoals Manouri, Mizitra, Feta etc.
Ook ontbreken de bekende Griekse yoghurt, honing en de glyka, (zoetigheden van fruit) niet op de menukaarten.
Men gebruikt veel (wilde) groenten. In de oude traditionele recepten worden rundvlees, haas en konijn lekker gesmoord met de aromatische kruiden die overal in 't wild groeien.
Er worden verschillende worstspecialiteiten gemaakt; de boerenworst wordt vaak met ei in de pan gebakken maar ook als koud voorgerecht geserveerd.
Varkens kan men soms gewoon langs de weg zien scharrelen!
Uit het (haast onuitputtelijke) Pamvótismeer bij Ioannina komen de grote (gras)karpers, snoeken en baarzen, evenals de groene kikker, waardoor bijv. kikkerbilletjes in tomatensaus op het menu te vinden zijn.
In de heldere rivieren zwemmen ontelbare forellen waardoor Epirus bekend staat om de heerlijke forelgerechten.
zagoria kaas
Kipi
De streek is al jaren bekend om de uitstekende kwaliteit mineraalwater en ook de bergthee is populair.
Minder bekend is dat er ook goede wijnen vandaan komen. Jaarlijks worden hier zo'n 30,500 hectoliter wijn geproduceerd!
De belangrijkste gebieden liggen bij Zitsa (600m) en Metsovo (1100m). Metsovo is de zetel van het beroemde wijnhuis Averof.
Tegen de hellingen van de Pindos groeien de druivenstokken waarvan o.a. de bekende Katogi wijnen worden gemaakt.
In Zitsa ligt het Glavinos wijngoed waar o.a. een Appellation wijn en Tsipourou (een sterk soort brandewijn) worden geproduceerd.
In de omgeving van Konitsa wordt jaarlijks een Tsipouroufestival gehouden.

klik op de foto voor een vergroting