• Zagoria

de dorpen van zagoria

Ag. Minas
Dilofo
Zagoria heeft het minste aantal inwoners per km2 van Griekenland.
Er liggen 46 bijzondere dorpjes met Middeleeuwse stenen huizen en met dezelfde stenen geplaveide straatjes.
Van de dorpen zijn er 44 (sommige alleen in de zomermaanden) bewoond.
Een aantal staat onder monumentenzorg.
Vanuit Ioannina zijn er busverbindingen met bijna alle dorpen, maar het zijn geen regelmatige busdiensten.
Met de auto zijn alle dorpjes over de binnenweggetjes bereikbaar.
Een andere en heel leuke manier is om over de oude keitjespaden en de skala (stenen trappen) van het ene dorpje naar het andere te lopen!
Eeuwenlang was dat de enige mogelijkheid; er waren geen andere wegen dan deze paadjes (kalderimi) en stenen boogbruggen die de verbinding tussen de dorpen vormden.
Deze imposante boogbruggen zijn kenmerkend voor Zagoria. Het zijn stuk voor stuk staaltjes van vakmanschap net als de straatjes en bouwstijl van de huizen.
Typisch is ook de manier waarop de smalle steegjes zijn bestraat, aan de zijkant liep de ezel- of muildierdrijver, in het midden het lastdier.
De middenstrook ligt iets lager en zo stroomt alles wat het lastdier laat vallen direct met het naar beneden lopende water weg!
Aristi
Monodendri
De Zagoriadorpen zijn enig in hun soort.
Door de typische bouwstijl, de smalle steegjes en huizen met dikke daken van hetzelfde materiaal, gaan de gebouwen als het ware op in hun natuurlijke omgeving.
Het houtwerk wordt vaak in felle kleuren geschilderd en steekt fel af tegen de gebruikte steensoort, een soort grijze leisteen.
De meeste huizen hebben een ommuurde binnenplaats, die door een houten poort waarboven weer een stenen dak ligt, toegankelijk is.
Vaak doet deze binnenplaats dienst als moestuin.
De muren en poort bieden bescherming tegen de schapen en geiten die vaak vrij door het dorp rondlopen.
aristi
Monodendri
De opzet is voor de meeste dorpen gelijk; rondom het dorpsplein dat Mesochori of Plateia wordt genoemd liggen de kerk, school, kafenion en/of taverna.
Het middelpunt van de meeste pleinen vormt een grote, vaak eeuwenoude plataan.
De overige huizen liggen aan smalle straatjes die dan weer uitkomen op het plein.
Veel winkels moet u in Zagoria niet verwachten.
Slechts in enkele dorpen zijn minimarktjes, een bakker en/of slager te vinden.
Voor een uitgebreid winkelaanbod, banken en pinautomaten is men op Ioannina aangewezen.
De auto kunt u in de meeste gevallen beter aan de rand van het dorp parkeren!

Onderstaand een overzicht van Zagoriadorpen; genoemd bij het betreffende gebied, centraal, oost en west.

zagoria West Zagoria: (Diktiko Zagori) ten noordwesten van Ioannina. Hiertoe horen de dorpen van de Voidomatisvallei; Ag. Minas - Aristi - Mesovouni - Megalo Papingo - Mikro Papingo - Vikos
Centraal Zagoria Centraal Zagoria: (Kentriko Zagori) ten noorden van Ioannina : Dilofo, Kipi/Kipoi, Koukouli, Monodendri, Tsepelovo, Vitsa. De Vlachohoria -IIiochori, Laista en Vrysohorio-, Asprangeli, Kapesovo, Skamneli. De dorpen van de Ano Vikos vallei; Ag. Minas, Vradeto, Elati, Ano Pedina, Kato Pedina, Negades, Elafotopos, Manassi, Dikorfo, Kalouta, Dipotamo, Frangades en Leptokaria. De dorpjes van de Zagoritikos Vallei: Kavallari en Anthrakitis, Karies/Metamorphosis.
Oost Zagoria Oost Zagoria: (Anatoliko Zagori) ten noord-oosten van Ioannina. Hiertoe behoren de minder bekende dorpjes van de Vardasvallei zoals : Greveniti - Elatochorio - Makrino - Flabourari - Doliani - Vovousa - Demati - Petra - Kastanonas - Miliotades - Tristeno.

klik op de foto voor een vergroting

zagoria autorondreis