• Meteora

kalambaka & meteora

Meteora
Agia Triada
Kalampáka -ook vaak Kalambaka genoemd- dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de beroemde kloosters die hoog op de imposante rotsen boven het stadje uittorenen.
Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers naar deze Meteorakloosters.
Het is een van de oudste plaatsen in Thessalië en heette vroeger Aiginio.
Het stadje zelf is klein en heeft ongeveer 8000 inwoners.
Er is een camping en er zijn uiteraard een aantal hotels en pensions. Restaurants en taverna's met terrassen liggen aan de twee pleinen, in het oosten één midden in een klein parkje en in het westelijke deel het plein met de grote fontein.
Verder zijn er een aantal winkeltjes (waaronder een koperslager), internetcafé en banken (met pinautomaat).
De meeste toeristen blijven hier slechts enkele dagen, het stadje vormt zeker voor de treinreizigers het knooppunt tussen oost en west Griekenland.
Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de al eerder genoemde Meteorakloosters en enkele bijzonder kerken waaronder de bijzondere, deels in rotsen gebouwde Kimissis tis Theotikou kathedraal met klokkentoren gebouwd tussen de 10e en 12e eeuw en de Byzantijnse Ag. Vissarios kathedraal.
Aan de noordoostkant van het stadje liggen de bijzonder indrukwekkende rotsen Agia Triada in het westen en Alsos in het noorden.
Vanuit Kalampáka lopen er voetpaden en oude geitenpaadjes naar de verschillende kloosters.
Op vrijdag is er weekmarkt met een aanbod dat uiteenloopt van moderne kleding tot kleine stalletjes met vers geraapte eieren en zelf gekweekte groenten en fruit.
Ongeveer 8 km ten zuiden van Kalampáka is de 16e eeuwse Sarakina Brug over de Pinios rivier nog te bezichtigen.
Kalampáka ligt op ongeveer 65 km van Metsovo.
meteora
kalambaka
Tussen hemel en aarde: in vroeger tijden werden de monniken in netten en korven omhoog getakeld en kon men over voet- en geitenpaadjes er naartoe lopen.
Dat laatste kan nog steeds maar vandaag de dag zijn alle kloosters ook per auto bereikbaar. De monniken maken ook gebruik van een kabelbaan.
De kloostergemeenschap van Meteora is na Athos de grootste van Griekenland.
Er zijn nog vier kloosters bewoond.
Er zijn 6 kloosters voor bezoekers toegankelijk t.w.: Agios Nikolaos (Anapaphas), Roussanou,  Agios Stefanos,
Het klooster Agia Triada (decor in de James Bond Film "For your eyes only"), Klooster Varlaam en Metamorphosis (Megalo Meteoron).
Bezoekers moeten rekening houden met de kledingvoorschriften: geen shorts en mouwloze shirts voor mannen.
Vrouwen dienen een rok te dragen en de schouders moeten bedekt zijn.
Men betaalt een laag entreebedrag, de kloosterbewoners leven deels van de inkomsten uit het tourisme de entreegelden en de verkoop van souveniers.

zagoria autorondreis