• Ioannina

ioannina

ioannina
ioannina
Ioannina, de hoofdstad en grootste stad van Epirus ligt op een hoogte van 500 m aan het Pamvótismeer. (Limni Pamvotida). Op achterliggende groene vlakte groeien wijnstokken en worden graan en tabak verbouwd.
Uit de nabijgelegen marmergroeven komt marmer van grote kwaliteit en in de fabriek van Zagori worden dagelijks duizenden flessen mineraalwater gebotteld.
Ioannina heeft een klein vliegveld voor binnenlandse vluchten.
Het is een levendige stad met ongeveer 100.000 inwoners en is sinds 1965 universiteitsstad.
De stad bestaat eigenlijk uit twee delen, het ene deel met o.a. de oude bazaar, stadhuis, archeologisch museum en de busstations.
Daarnaast is er de Citadel, een oud ommuurd fort met smalle straatjes en kleine winkeltjes en de Ali Pasha Moskee, (nu het Stedelijk Museum), de Joodse Synagoge en de Turkse Bibliotheek. In de binnenste citadel liggen o.a. het Byzantijns Museum en de Fethiye Moskee.
Hier liggen ook de werkplaatsen en ateliers van de zilversmeden en de koperslagers.
Al deze handwerkslieden hebben internationaal een een goede reputatie. Daarnaast wordt er houtsnijwerk en traditioneel borduurwerk gemaakt en verkocht en zijn er verschillende raki-stokerijen.
Aan de rand van de citadel loopt een mooie boulevard. In de zomer vertrekken van hier ieder half uur de boten naar het tegenover de stad gelegen eilandje Nisi.
Op dit eilandje staan de kloosters Filanthropinon, Stratigopoulou en Eleoussa, Metamorfosi.
Ze zijn niet allemaal voor publiek geopend. Filanthropino heeft mooie fresco's en twee kapellen en is wel toegankelijk (niet tijdens de siësta).
Nisi heeft aan de oever ook verschillende terrassen met aquaria waar de te eten vis kan wordne uitgezocht. Ook zijn er verschillende souvenirstalletjes.
Vanaf Nisi heeft is er schitterend zicht op Ioannina met als blikvanger de moskee. Het eilandje staat onder Monumentenzorg.
ioannina
ioannina
Ali Pasha, de moskee en Ioannina zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ali Pasha had de bijnaam "leeuw van Ioannina".
Onder zijn bewind beleefde Ioannina (op handelsgebied) hoogtijdagen en was een bloeiende stad.
Hij heerste zelfstandig, zonder zich aan de geldende regels van de Turken te houden en werd dan ook in 1822 op het eilandje Nisi door de Turken vermoord.
In de voormalige cellen van het Ag. Pandeleimonas klooster waar hij vermoord werd is nu museum met o.a. brieven en kostuums van Ali Pasha.

Feesten in Ioannina: Carnaval en Pasen worden uitbundig gevierd. In februari is er een parade ter gelegenheid van de bevrijding van Ioannina.
Jaarlijks vinden er in de maanden juli en augustus verschillende festivals en culturele activiteiten plaats.

Bezienswaardigheden in het kort:

Citadel met kasteel en Gemeentelijk museum
Voimoundos toren - Byzantijns Museum
Fotis Rapakousis Museum - Kastropoliteia
Ali Pasha Moskee - Its Kale
Ali Pasha Mausoleum - Archeologisch Museum - Litharitsia Park
Folklore Museum - Michael Aggelos Street
Gemeentelijke kunstgalerij, Pyrsinella Straat
Ath. Vrellis wassenbeeldenmuseum* in de Karamanlis Str. in Molos Ioannina.
Moskee - eilandje Nisi met kloosters en Ali Pasha Museum - zilversmeden-koperslager ateliers.

ioannina
ioannina -epirus

* In Bizani ligt het grotere Pavlos Vrellis wassenbeeldenmuseum.

klik op de foto voor een vergroting