• Igoumenitsa Epirus

igoumenitsa

igoumenitsa
igoumenitsa
Igoumenitsa is een havenstad en de hoofdstad van Thesprotia.
De stad ligt ligt op ca. 1,5 uur varen van Corfu, met op de achtergrond de geheimzinnige bergen van Epirus.
Voor velen zal Igoumenitsa de eerste kennismaking met het Griekse vasteland zijn en het uitgangspunt voor fly-drives naar bijvoorbeeld Parga, Preveza, Lefkas en Zagoria.
Door de aanleg van de Egnatia autoweg is de verbinding met verder landinwaarts gelegen plaatsen als Ioannina, Metsovo totaan Alexandopoulis bij de Turkse grens, nu uitstekend.
Ooit was Igoumenitsa een klein vissersdopje. In de Tweede Wereldoorlog werdt het stadje door de Duitsers volledig verwoest. Het kleine havenplaatsje maakt de laatste jaren een positieve ontwikkeling door.
De haven is de laatste jaren flink uitgebreid, in de nieuwe haven meren de veerboten uit o.a. Italië aan. Er zijn verbindingen met Ancona, Bari, Brindisi , Venetie, Dubrovnik en Triëst. Daarnaast is er de "oude" haven voor de ferry´s van/naar Corfu , Paxos en Patras.
igoumenitsa
igoumenitsa
Igoumenitsa is zowel passagiers- als vrachthavenstad en in mindere mate visserijhaven.
Door het drukke havenverkeer kreeg Igoumenitsa de bijnaam
"de poort naar Europa". Aan de kade zijn verschillende toeristenbureau´s, autoverhuurbedrijven. Het centrum van Igoumenitsa heeft een voetgangerszone met winkels en terrassen. Aan de promenade liggen verschillende hotels, restaurants, cafe´s en disco´s. Bij het stadspark ligt de ruïne van een oude vesting uit de tijd van de Turkse overheersing, later door de Venetianen gebruikt. Ook heeft de stad een archeologisch museum.
Langs de baai loopt in noordelijke een brede boulevard die uitkomt aan de 5 km verder gelegen sikkelvormige baai met strand van Drepano.
Dit langzaam in zee aflopend zandstrand heeft een `Blue Flag`, enkele tavernen, een camping en verschillende watersportmogelijkheden.
Andere stranden in de directe omgeving zijn Makrigiali, Kalami en Galini. Ca. 13 km ten zuiden van Igoumenitsa ligt het nog rustige Plateria met groot zandstrand.